HONDENSCHOOL  HAGAARDBOS


De Clicker-methode

 

Clicker-training is de meest recente trend bij het aanleren van gehoorzaamheid bij honden. Het is een positieve leermethode die reeds lang gebruikt wordt voor de training van bv. dolfijnen, apen, paarden,... . Je kan deze methode vergelijken met het spelletje koud-warm-heet waarbij een speler door geen andere aanwijzing dan deze drie woordjes moet raden welk gedrag u van hem wil. Het is wonderlijk dat op dit spelletje een heel opvoedingssysteem is opgebouwd.
 


De clicker-methode is gebaseerd op het instinct van het dier. Al wat een dier graag doet zal hij gewillig en steeds beter doen. Gedaan met vechten om de hond te doen liggen. Met deze methode ploft hij neer om toch maar een beloning te krijgen! Opmerkelijk is ook hoe deze honden stralend van zelfvertrouwen en plezier op het trainingsveld staan. De clicker-methode is gebaseerd op beloning voor goed gedrag. Door het geluidje van de clicker weet de hond dat hij datgene gedaan heeft wat van hem verwacht werd en dat hij beloond zal worden voor dit gedrag. Deze beloning zal in eerste instantie bestaan uit een snoepje, maar wordt uiteindelijk vervangen door spel, knuffel, emotioneel stemgeluid, etc.

 

Waarom moet er eerst een click voorafgaan aan de beloning? Als u steeds op het moment dat de hond gaat zitten klikt en vervolgens beloont, leert hij dat gaan zitten leuke gevolgen heeft. Hij associeert het moment van de click met de beloning, niet met het moment dat hij de daadwerkelijke beloning krijgt. Bij het direct toedienen van de beloning, zonder de voorafgaande click, zal het dikwijls gebeuren dat u te laat bent bij het geven van bv. het koekje, waardoor de hond de beloning zal associŽren met een ander gedrag.


Voorbeeld : de hond gaat zitten, je gaat naar je zak om een beloning uit te halen, de hond gaat staan en dan pas krijgt hij zijn koekje. De hond wordt dus beloond voor het staan. Ook voor oefeningen op afstand kan de clicker op het juiste moment aangeven wat van de hond verlangd wordt.

Straf wordt in de clicker-methode niet gebruikt, behalve in uiterste nood en dan nog in combinatie met veel belonen van het goede gedrag. Straf heeft dikwijls nadelige gevolgen, die pas op langere termijn aan de oppervlakte komen. Agressief gedrag en frustraties bij volwassen honden zijn dikwijls het gevolg van te veel straffen en te grote druk vanuit de puppytijd.

Genoeg redenen om de clickermethode eens uit te proberen !!
 

 

 
  home
  over ons
  klassen en uren
  clicker-methode
  gehoorzaamheid
  wedstrijden
  agility
  agenda
  foto's
  contact
  links
   

Hondenschool Hagaardbos - Terrein Breerijke - Overijse - Tel: 02 / 767. 13.83 - info@hondenschoolhagaardbos.be

 

Webdesign Echoweb